Władze Hongkongu wznowiły 31 lipca b.r. możliwość importu drobiu (tuszki, elementy i podroby) oraz produktów drobiowych (włączając jaja) przeznaczonych do konsumpcji i pochodzących z Polski. Jak informuje Główny Lekarz Weterynarii import będzie możliwy po spełnieniu określonych warunków.
Władze Hongkongu zaakceptują import świeżego/mrożonego mięsa drobiowego i produktów drobiowych, jeśli cała przesyłka będzie pochodziła od drobiu utrzymywanego w kraju, strefie lub kompartmencie wolnym od grypy ptaków od momentu wylęgu.
Przesyłki jaj drobiowych do konsumpcji będą zaakceptowane wyłącznie jeśli będą wyprodukowane/zapakowane w krajach, strefach lub kompartmentach wolnych od grypy ptaków oraz transportowane w nowym i odpowiednio zdezynfekowanym materiale opakowaniowym. Przesyłce musi towarzyszyć świadectwo zdrowia zgodnie z uzgodnionym i obecnie wykorzystywanym formatem w eksporcie przesyłek z Polski do Hongkongu (HKSAR).
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
http://www.minrol.gov.pl/