Z udziałem sekretarz stanu Anny Gembickiej w Kowalu odbył się półfinał Bitwy Regionów. Etap wojewódzki konkursu kulinarnego wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Krzekotowa.
Sekretarz stanu Anna Gembicka przywitała gości i członkinie kół gospodyń wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, które walczyły o wejście do finału konkursu.
Wiceminister Gembicka odczytała także list premiera Mateusza Morawieckiego skierowany do uczestników Bitwy Regionów.
Jury wybierało jedną z 16 potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z Kujaw i Pomorza. W Kowalu o nagrodę i przejście do ogólnopolskiego finału Bitwy Regionów walczyły:
● KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
● KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
● KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
● KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
● KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
● KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
● KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
● KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
● KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
● KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
● KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
● KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
● KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
● KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
● KGW Komaszyce – pirzok kujawski
● KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście
Zdobywczyniami I miejsca w wojewódzkim etapie konkursu Bitwa Regionów w Kowalu zostało Koło Gospodyń Wiejskich z Krzekotowa.
Zdobywczynie II miejsca - KGW Nowinka Nowy Ciechocinek.
Zdobywczynie III miejsca - KGW Borzyszkowo.
Celem konkursu, który jest organizowany od siedmiu lat, jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce.
Zdjęcia (3)
Źródło
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
https://www.gov.pl/rolnictwo/