Właśnie ruszyły prace związane z prowadzeniem doświadczeń polowych w pokazowym gospodarstwie ekologicznym w Chwałowicach. Przypominamy, że obok produkcji roślinnej, w naszym gospodarstwie prowadzony jest także chów bydła mięsnego. W chwili obecnej stado podstawowe liczy 15 sztuk bydła rasy limousine i hereford. Zwierzęta karmione są wyłącznie paszami wyprodukowanymi na terenie gospodarstwa. Całkowita powierzchnia gospodarstwa wynosi 31,5 ha.
Jak co roku pracownicy gospodarstwa i specjaliści CDR w Brwinowie Oddział w Radomiu zaangażowani są w prowadzenie doświadczeń polowych wykonywanych w ramach współpracy z instytutami naukowymi i uczelniami.
W doświadczeniach polowych uczestniczą min. IUNG Puławy, IHAR w Radzikowie, COBOR w Słupi Wielkiej oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
W tym roku wiele poletek doświadczalnych badane będzie pod kątem plonowania różnych gatunków i odmian zbóż form ozimych i jarych, odporności na zarazę ziemniaczaną wczesnych, jadalnych ziemniaków odmiany Vineta i Owacja czy też plonowania soczewicy w zależności od gatunku rośliny podporowej.
Ciekawe obserwacje mogą przynieść doświadczenia porównawcze polskich odmian kukurydzy uprawianych metodą ekologiczną oraz uprawa współrzędna kukurydzy ze słonecznikiem lub z fasolą tyczkową.
Wykorzystanie wsiewek koniczyny białej, gorczycy, gryki i facelii błękitnej w uprawie kukurydzy w celu zwalczania chwastów to kolejne doświadczenie, którego wyniki powinny zainteresować ekologicznych producentów tej rośliny.
Intencją naszą jest zachęcenie producentów rolnych do odwiedzania naszego gospodarstwa, konsultacji z pracownikami CDR i bezpośredniej obserwacji prowadzonych doświadczeń w myśl powiedzenia że widzieć to znaczy wiedzieć!
Gospodarstwo w Chwałowicach uczestniczy w sieci gospodarstw demonstracyjnych, utworzonej w ramach międzynarodowego projektu Baltic Deal (2010-2013) mającego na celu ochronę wód Morza Bałtyckiego przed zanieczyszczeniami pochodzącymi z rolnictwa. Rezultaty projektu (min. najlepsze praktyki rolnicze) realizowane są w gospodarstwie jak też promowane na zewnątrz.
Źródło
Centrum Doradztwa Rolniczego
http://cdr.gov.pl/