W dniach 7-9 czerwca 2013 r. w Żninie odbyło się „Wielkie Grillowanie” organizowane przez Urząd Miasta w Żninie. W piątek mieszkańcy i zaproszeni goście mogli smakować grillowane i wędzone ryby oraz zjeść zupę rybną. Piątkowe grillowanie zakończyło się paradą kucharzy, którzy „kusili przechodniów” na sobotnie „Wielkie Grillowanie”. Podczas dwóch dni grillowania wydano 8 tysięcy, grillowanych porcji różnego rodzaju smakołyków, na które zużyto aż 7 ton mięsa. Organizatorzy obliczyli, że w Święcie Ryby i Wielkim Grillowaniu uczestniczyło ponad 15.000 osób. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy zorganizował konkurs kulinarny pt. „Żyj tradycją – gotuj smacznie i ekologicznie” dla szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. Młodzież ubiegała się o tytuł mistrzowskiego zespołu kucharzy juniorów regionu kujawsko – pomorskiego.
Nagrodą główną była „SREBRNA PATELNIA DYREKTORA OT ARR BYDGOSZCZ”. Młodzi kucharze mieli okazję uczyć się od mistrzów i przygotować regionalne dania z ekologicznych produktów na profesjonalnych „smokerach”.
Uczniowie mieli 3 godziny na wykonanie swoich potraw – zupy i drugiego dania. Konkurs został oceniony przez profesjonalne jury – skład, którego uzupełniali również Dyrektorzy OT ARR Bydgoszcz – Tadeusz Zaborowski oraz Aleksander Nowakowski.
Przewodniczącym jury był laureat konkursów kulinarnych, honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Barbecue – Grzegorz Kazubski. Jury oceniało: smak, kompozycję, dobór składników, technikę sporządzonej potrawy, wykorzystanie produktów oraz organizację pracy.
W konkursie wzięło udział 7 szkół ponadgimnazjalnych:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu;
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brześciu Kujawskim;
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gąsawie;
- Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Tucholi;
- Zespół Szkół Agro –Ekonomicznych w Karolewie;
- Zespół Szkół Rolniczych w Brodnicy;
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie.
Uczniowie początkowo byli przerażeni wyzwaniem, jakie otrzymali od ARR, ale później byli zadowoleni z poziomu konkursu i możliwości gotowania na tak profesjonalnych sprzętach i pod okiem znakomitego jury na skalę światową.
Spośród wyżej wymienionych szkół na podium stanęły:
I miejsce zajął Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gąsawie za pyszny schab i żur pałucki;
II miejsce otrzymał Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za parzybrodę i ziemniaki grillowane z gzikiem, sos kujawski i szaszłyki;
III miejsce otrzymał Zespół Szkół Licealnych i Technicznych im. Ziemi Tucholskiej w Tucholi za wyśmienitą parzybrodę oraz schab po tucholsku.
Trzy pierwsze miejsca otrzymały sprzęty małego AGD oraz srebrną patelnię Dyrektora OT ARR Bydgoszcz, pozostałe zaś zespoły zostały wyróżnione pucharami.
Podczas wręczania nagród ufundowanych przez ARR Grzegorz Kazubski przekazał przesłanie, że „Ważne jest to, aby uczyć się od mistrzów, bo tylko w ten sposób będziecie mogli godnie ich zastąpić, kiedy ich zabraknie” Podkreślił również, że poziom konkursu między szkołami był bardzo wysoki.
Dyrektor OT ARR Bydgoszcz podziękował uczniom za udział w konkursie i duże zaangażowanie. W swoim podziękowaniu wyróżnił również organizatorów „Wielkiego Grillowania” oraz władze miasta. Podziękował również publiczności za doping drużyn. Pracownicy Sekcji Promocji i Informacji zorganizowali również stoisko informacyjno – konsultacyjne, na którym udzielali informacji na temat mechanizmów WPR. Impreza zakończyła się rozdaniem nagród i wyróżnień oraz symbolicznym wygaszeniem grilla.
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/