W dniu 16 września br. w gminie Zaniemyśl w powiecie średzkim odbyło się posiedzenie działającej przy WZ WIR Komisji ds. Kobiet i Rodziny w Środowisku Wiejskim.
W pierwszej części spotkania poruszono tematy związane z zapobieganiem rozprzestrzenianiu się ASF. Zgodnie wskazywano na konieczność obowiązków w zakresie odpowiedzialności za pozostałości poubojowe. Obecnie przepisy zobowiązują rolnika do przekazania do zakładu utylizacyjnego odpadów poubojowych np.: z cieląt. Zakopanie padłego zwierzęcia grozi rolnikowi karą w wysokości od 3 do 11 tys. zł. Rygorystyczne przepisy dotyczą tez uboju świń na własne potrzeby. Natomiast myśliwy może wypatroszyć ubitego dzika w miejscu jego zabicia i tam zakopać odpady poubojowe. W sytuacji zagrożenia rozprzestrzenianiem się wirusa ASF jest to niedopuszczalne.
Drugim ważnym tematem poruszanym na spotkaniu była kwestia wyborów do izb rolniczych. Podkreślano potrzebę weryfikacji list uprawnionych do głosowania. Obecnie uprawnionymi do głosowania są także posiadacze małych, nawet kilkunastoarowych działek, będących użytkami rolnymi. Natomiast żony rolników, które nie są płatnikami podatku rolnego nie znajdują się na listach wyborczych. Zadaniem uczestników spotkania konieczne jest także umożliwienie głosowania rolnikom – emerytom KRUS. Tymczasem zwykle pracują oni nadal w gospodarstwach pomagając swoim następcom oraz żyjąc sprawami rolniczymi. Powinni mieć prawa wyborcze tak samo, jak mają je w wyborach samorządowych. Ułatwieniem dla głosujących rolników byłoby także połączenie wyborów z wyborami samorządowymi, zwłaszcza, że odbywają się one w zbliżonym czasie. Stosowne wnioski w tych sprawach zostaną wysłane do właściwych instytucji.
W drugiej części spotkania członkowie komisji uczestniczyli na zaproszenie Pani Lucyny Roszczka z miejscowości Zwola w organizowanym przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich święcie zakończenia lata, które połączone było z degustacją potraw w ramach konkursu „Pyra i korbol w kuchni wielkopolskiej”.
Wśród przygotowanych potraw znalazły się m.in.: plyndze z pyrów (placki ziemniaczane), zupy i marynaty z korbola (dyni), leczo z cukinii, bigos po cygańsku, pierogi ruskie, ryby w zalewie octowej oraz ciasta: dyniowe i marchewkowe. Kulinarna uczta odbyła się przy akompaniamencie zespołu „Lutnia” działającego przy GOK w Zaniemyślu
Uczestnikom spotkania najbardziej jednak zapadnie w pamięć atmosfera, jaka panuje w tej małej miejscowości. Wspólne działanie, zrozumienie i chęć do pracy wzbudziły szczery podziw gości. Widać, że wyremontowana świetlica wiejska przyciąga ludzi i stanowi miejsce gdzie dużo się dzieje. Takiej wsi i panującej tu atmosfery można zazdrościć, albo… brać z niej przykład.
(-) E. Bryl
Źródło
Wielkopolska Izba Rolnicza
http://www.wir.org.pl/