Program 5. jubileuszowych Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 urozmaicą praktyczne szkolenia oraz konferencje. Będzie można dowiedzieć się o zaletach produktów znakowanych symbolem „Jakość Tradycja”, który jest pierwszym krajowym systemem certyfikującym żywność regionalną i tradycyjną. Warto także zapoznać się z właściwościami i zastosowaniem produktów z różnych stron świata, m.in. greckich ziół. Targi Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.
Seminaria oraz warsztaty będą otwarte dla wszystkich odwiedzających Targi Regionalia. Sesje merytoryczne staną się również okazją do wymiany doświadczeń wśród przedstawicieli branży spożywczej i gastronomicznej, a dla indywidualnych klientów szansą na zdobycie informacji o produktach od branżowych ekspertów i producentów.
Jakość i tradycja w polskich produktach
Na szczególną uwagę zasługuje konferencja pt. „Jakość i tradycja a rynkowe realia” Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która odbędzie się drugiego dnia targów, tj. 23 kwietnia o godz. 12:30 w sali A. Prelegenci omówią zalety certyfikowanej żywności oraz będą zachęcać producentów do ubiegania się o znak „Jakość Tradycja”. – Podczas spotkania wytwórcy wędlin i pieczywa, którzy już uczestniczą w systemie „Jakość Tradycja”, podzielą się doświadczeniami ze sprzedaży swych produktów, a także opowiedzą o sukcesach rynkowych – mówi Izabella Byszewska, prezes PIPRiL. – Ponadto przygotujemy degustację, dzięki której wszyscy słuchacze będą mogli spróbować certyfikowanych wyrobów – dodaje.
Wśród kwestii poruszanych na konferencji znajdzie się również nowa inicjatywa Izby skierowana do branży turystycznej. Jej celem jest zachęcenie właścicieli restauracji i obiektów hotelowych do sięgania po certyfikowane produkty lokalne i regionalne, których w Polsce nie brakuje. Obecnie w systemie „Jakość Tradycja” zarejestrowanych jest już około 200 produktów spożywczych, natomiast w czasie organizowanego przez PIPRiL ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zidentyfikowano jako regionalne już 16 tysięcy wyrobów i potraw i wielu laureatów tego konkursu będzie obecnych na tegorocznych Regionaliach.
Szczypta świata - dary natury z różnych stron
„Greckie zioła - od starożytności do dziś, od mitologii do wiedzy” to kolejna z propozycji programu Targów Regionalia, skierowana zarówno do branżowych klientów, tj. szefów aptek czy sklepów ze zdrową żywnością, jak i indywidualnych odwiedzających. O wielowymiarowych korzyściach wynikających z zastosowania greckich ziół opowie Markopulos Christos, ekspert leśnictwa i środowiska naturalnego, a także architektury krajobrazu, właściciel firmy Greco Products.
– Sięgając do współczesnych badań oraz historii udowodnię, że greckie zioła świetnie spisują się nie tylko jako przyprawa, ale i jako lek. Aby skorzystać z ich dobrodziejstwa trzeba wiedzieć, które odmiany, kiedy i jak stosować – zapowiada. Spotkanie z przedstawicielem Grecji zaplanowane jest na sobotę, 23 kwietnia o godz. 11:00 w sali A.
Interesujące warsztaty dla konsumentów oraz pracowników i właścicieli sklepów poszukujących produktów wysokiej jakości w sobotę i niedzielę, tj. 23 i 24 kwietnia poprowadzi również firma Szczypta świata. Uczestnicy szkoleń poznają m.in. tajniki odmian, upraw, obróbki oraz mielenia kawy, czekolady, czy popularnych liści yerba mate.
Konkursy i inne atrakcje
Targi Regionalia to nie tylko kulinarna podróż i degustacje. Zwiedzający będą mogli wziąć udział zarówno w konkursie na najbardziej oryginalne zdjęcie w scenerii targów, jak i wygrać kosz produktów od wystawców. Poza tym warto skorzystać z bezpłatnej porady dietetycznej ekspertów z warszawskiej Poradni Centrum Odchudzania i Odżywiania.
Patronaty
5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 zostały objęte honorowymi patronatami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jednym z partnerów tegorocznej edycji targów jest portal Warsaw Foodie, który wspiera najciekawsze wydarzenia kulinarne w stolicy. Poza tym tegoroczne Regionalia wspiera Targ Prawdziwy, miejsce w Warszawie, w którym można kupić polskie produkty regionalne prosto od producentów oraz spróbować regionalnych specjałów z innych krajów.
Informacje praktyczne
5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia odbędą się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.regionalia.com.pl.
Równolegle odbędą się 21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz 4. Targi Agroturystyka. Targi Lato
to kiermasz ofert wakacyjnych i weekendowych w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza jej granicami. Z kolei na Targach Agroturystyka wystawcy przybliżą ofertę krajowych miejsc wypoczynku.
Międzynarodowe Targi Polska to operator Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska zlokalizowanego przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Ten nowoczesny obiekt o łącznej powierzchni 15,2 tys. mkw. jest w pełni dostosowany do organizacji targów, zjazdów, konferencji i eventów, m.in. takich jak bankiety, koncerty czy zawody sportowe. Powierzchnia hali wystawienniczej wynosi 10 tys. mkw., zaplecza konferencyjnego 1,2 tys. mkw., a terenu zewnętrznego 4 tys. mkw. Firma MT Polska jest również organizatorem imprez targowych, m.in. Targów Regionalia i Agroturystyka, a także organizatorem technicznym targów: Auto Nostalgia, China Expo Poland czy OffRoad Show Poland.