Działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej (tzw. MLO) oraz sprzedaży bezpośredniej, poświęcona była konferencja prasowa ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego, która odbyła się w dniu 17 czerwca w radomskim oddziale CDR. Minister zaapelował do rolników aby inwestowali w małe przetwórnie w swoich gospodarstwach bo to dla nich duża szansa na dodatkowe dochody. Skorzystają na tym także konsumenci, wśród których coraz popularniejsza jest żywność produkowana metodami tradycyjnymi, żywność o uznanych walorach smakowych i zdrowotnych.
Minister Sawicki przypomniał, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa rolnicy mogą prowadzić produkcję oraz sprzedaż przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego z gospodarstwa pod warunkiem spełnienia określonych wymagań sanitarnych i weterynaryjnych oraz uzyskania wpisu do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii lub powiatowego inspektora sanitarnego. Wspomniał przy tym o zaawansowaniu prac legislacyjnych nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej. Nowelizacja ta ma wprowadzić wiele ułatwień podmiotom prowadzącym taką działalność. Wielkim ukłonem w stronę producentów jest nowa ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych, która wejdzie w życie 1 stycznia 2016 roku. W myśl tej ustawy przychody rolników do równowartości 150 tys. euro rocznie będą obłożone jedynie 2% stawką podatku. Przychody te muszą być ewidencjonowane ale producenci nie będą musieli opłacać składek do ZUS.
Pytany o możliwości finansowego wsparcia działalności przetwórczej w ramach PROW 2014-2020, minister przypomniał, że rolnicy mogą liczyć na dofinansowanie w wysokości 100 tysięcy złotych z programu LEADER. Z kolei w działaniu „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” maksymalna kwota pomocy wyniesie 300 tys. zł.
Podczas konferencji dyrektor CDR w Radomiu Henryk Skórnicki przedstawił dziennikarzom ideę powstania Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa jako ośrodka, który daje możliwość teoretycznego ale przede wszystkim praktycznego szkolenia rolników zainteresowanych uruchomieniem przetwórstwa we własnych gospodarstwach.
Przez cztery lata działalności centrum z takich szkoleń skorzystało blisko 7,5 tys. osób, głównie rolnicy i uczniowie szkół rolniczych. Wszyscy poznali wymagania prawa żywnościowego, systemy kontroli jakości, marketing produktów rolniczych, systemy sprzedaży bezpośredniej, a na zajęciach warsztatowych pracę urządzeń wykorzystywanych przy produkcji mąki, soków owocowych, serów czy wędlin.
Źródło
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
http://www.arimr.gov.pl/