Istota ryżu (48359)

-> Prasa, książki i poradniki -> Kuchnia regionalna


NAZWA: Istota ryżu
OPIS:

Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni - jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki Sushi i cała reszta po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy - dla wielu Japończyków „koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroźna Rosja. Na radarze podróżników są również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Japonii, jedzą obiad z zawodnikami sumo, poznają najsłynniejsze gwiazdy japońskiego telewizyjnego programu kulinarnego, odkrywają sekrety stulatków z Okinawy obchodzących kolejne trzycyfrowe urodziny i dowiadują się, na czym polega istota ryżu. Michael Booth otwiera przed czytelnikami drzwi do niedostępnego i urzekającego świata mało znanych składników i dziwnych technik. Od jadalnego akwarium, jakim jest targ rybny Tsukiji, po zadymione lokale serwujące yakitori w tokijskich zaułkach. W ciągu dziesięciu lat od pierwszego wyjazdu autora do Japonii na kulinarnej scenie tego kraju doszło do kilku znaczących wydarzeń. W 2007 roku cały świat obiegły nagłówki prasowe, kiedy pierwszy przewodnik Michelin po Tokio przyznał japońskiej stolicy więcej cennych gwiazdek niż Paryżowi. Kolejne przewodniki, nie tylko po stolicy, lecz także i innych miastach, umocniły status Japonii jako najbardziej rozgwieżdżonego kraju na kulinarnym firmamencie. Następnie, w 2013 roku UNESCO przyznała tradycyjnej kuchni japońskiej washoku status „niematerialnego dziedzictwa kulturowego". Ta informacja także trafiła na czołówki światowych gazet i w efekcie jeszcze więcej zagranicznych szefów kuchni odwiedziło Japonię i znalazło inspiracje w tamtejszych technikach, składnikach i stylach podawania potraw. To właśnie Japonia jest źródłem pomysłów na modne restauracje z otwartą na salę kuchnią oraz ustalonym wielodaniowym menu degustacyjnym, które robią furorę w Londynie, Nowym Jorku, Paryżu, Kopenhadze czy innych miastach. To Japończycy dużo wcześniej niż wszyscy inni jedli lokalnie i sezonowo. Ludzie pióra i widelca - blogerzy, media społecznościowe i tradycyjne media poświęcone kulinariom - oszaleli na punkcie ramenu i zaczęli odkrywać inne japońskie fast foody i składniki. Japończycy wreszcie uświadomili sobie turystyczny potencjał wizerunkowy własnej kultury jedzenia, w efekcie czego w ostatnich latach nastąpił rekordowy wzrost liczby przybyszów z zagranicy. Jedenastego marca 2011 roku na dnie Pacyfiku, niedaleko wybrzeża wschodniej Japonii, doszło do trzęsienia ziemi o magnitudzie 9.0, które zniszczyło całe miasta i pozbawiło życia ponad osiemnaście tysięcy osób. Było to najpotężniejsze trzęsienie ziemi, jakie kiedykolwiek nawiedziło Japonię. Trzęsienie ziemi, tsunami i katastrofa jądrowa, do której doszło w wyniku działania żywiołu, zniszczyły między innymi region ważny ze względu na wytwarzanie żywności. Jakie są długoterminowe skutki tej katastrofy? Michael Booth obserwuje, jak rolnicy, producenci jedzenia i alkoholu, rybacy wpłynęli na odrodzenie się tych regionów i tożsamości Japończyków. Na podstawie obserwacji poczynionych podczas podróży autor zaczyna rozumieć sens mrówczej, codziennej pracy japońskich rolników, kucharzy, mistrzów sushi, cukierników i wszystkich tych, którzy z oddaniem przygotowują posiłki dla klientów. Uczy swoich dorastających synów, na czym polega japoński etos pracy, daje im praktyczne lekcje zaangażowania, pracowitości, dyscypliny, determinacji; wszystkie te pojęcia są związane z kluczowymi japońskimi zasadami bezinteresowności, społeczności i doskonalenia rzemiosła. Książka jest przeznaczona dla wszystkich, których interesuje kuchnia i kultura Japonii oraz obyczajowość tego kraju.

  • Autorzy: Booth Michael
  • Format: 14.3x20.5
  • ISBN: 9788301197889
  • Objętość: 384
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2019
  • Rok wydania: 2018
  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

PRODUCENT: Wydawnictwo Naukowe PWN
DOSTĘPNOŚĆ:
SZCZEGÓŁY :
EAN: 9788301197889

Cena: 36.75 BRUTTO
                         


Koszt transportu: »
Produkt Sprzedaje

KsiegarniaRolnicza.pl

KsiegarniaRolnicza.pl
X

KsiegarniaRolnicza.pl

KsiegarniaRolnicza.pl

Email: biuro@ksiegarniarolnicza.pl

Tel: 22 258-55-69
Adres: Dembego 30/32,
02-796 Warszawa



ZOBACZ NASZE
POZOSTAŁE PRODUKTY »


Tytuł
Targowanie dotyczy artykułu: Istota ryżu (ID: 48359) // NowoczesnaFarma.pl
Imię i Nazwisko/Nazwa Firmy:
*
E-mail:
Telefon:
*
Twoja propozycja cenowa:
Tytuł
Pytanie dotyczy produktu: Istota ryżu (ID: 48359) // NowoczesnaFarma.pl
Imię i Nazwisko/Nazwa Firmy:
*
E-mail:
Telefon:
*
Pytanie:
ID Produktu:
48359
*
Tytuł:
Zamówienie dotyczy produktu: Istota ryżu (ID: 48359) // NowoczesnaFarma.pl
*
Imię i Nazwisko/Nazwa Firmy:
*
E-mail:
Telefon:
*
cena:
36.75 BRUTTO
*
ilość:
*
Adres Wysyłki:
Dane do faktury:
*
Uwagi:
Faktura
Produkt wyświetlono: 8
Format: wszystkich, Autorzy: kraju. obyczajowość kultura kuchnia interesuje których pracy, dorastających wytwarzanie rybacy podstawie Japończyków. tożsamości regionów odrodzenie wpłynęli alkoholu, poczynionych Kopenhadze rolnicy, obserwuje, katastrofy? skutki długoterminowe żywności. obserwacji podczas swoich sushi, klientów. posiłki przygotowują oddaniem którzy wszystkich cukierników mistrzów podróży kucharzy, rolników, japońskich codziennej mrówczej, rozumieć zaczyna miastach. otwartą Paryżu, zawodnikami kulinarnego, programu telewizyjnego japońskiego gwiazdy najsłynniejsze jedzą sekrety kulinarny pejzaż wyrafinowany nadzwyczaj drodze Yamanashi. odkrywają stulatków Nagano niedostępnego technik. dziwnych składników znanych świata urzekającego czytelnikami obchodzących otwiera ryżu. istota dowiadują urodziny trzycyfrowe kolejne winiarski Nagoja, akwarium, zapragnął poznać lepiej kulturę wniknąć głębiej wrócić reszta miesiące książki rytuałów! zapachów smaków, bogactwo oszałamiające Poznajcie mieszkańców. rodziną również którym podróżników radarze Rosja. mroźna zamarznięte znajdują świata", przejeżdża „koniec Japończyków północy chłodnej Hokkaido południu podzwrotnikowej jadalnego Tsukiji, Jorku, jeszcze inspiracje znalazło Japonię odwiedziło szefów zagranicznych światowych technikach, czołówki trafiła informacja kulturowego". dziedzictwa „niematerialnego washoku tamtejszych składnikach przyznała kuchnią Londynie, furorę robią degustacyjnym, wielodaniowym ustalonym NAZWA: stylach restauracje pomysłów źródłem Japonia właśnie potraw. podawania tradycyjnej UNESCO zadymione autora obiegły świat wydarzeń. znaczących scenie kulinarnej wyjazdu prasowe, pierwszego ciągu zaułkach. tokijskich yakitori serwujące lokale nagłówki pierwszy Następnie, stolicy, firmamencie. kulinarnym rozgwieżdżonego najbardziej umocniły miastach, przewodniki, przewodnik Kolejne Paryżowi. gwiazdek cennych stolicy przyznał Michelin SZCZEGÓŁY

Wyszukaj Produkt

*

48393ml milk

5d2bec70aa96a Istota ryzu [1031] 1200
 

Ta strona korzysta z plików COOKIES. więcej »