Pierwsze trzy dni kalendarzowej wiosny w Zespole Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie upłynęły pod znakiem chleba. Stało to się za sprawą zorganizowanego w tym miejscu „Festiwalu chlebów świata”. Była to pierwsza edycja imprezy poświęconej produktowi, który od wieków był podstawą wyżywienia ludzi nie tylko w naszej szerokości geograficznej. Wydarzenie zorganizowało Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki oraz wspomniany zespół szkół, w której Festiwal miał miejsce. Honorowy patronat nad tym swoistym „świętem chleba” objęło wiele organów państwowych i instytucji, m.in.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Agencja Rynku Rolnego.
Pierwszego dnia Festiwalu odbyło się jego oficjalne otwarcie poprzedzone konferencją prasową. W otwarciu uczestniczyli liczni goście honorowi, wśród których znalazł się: wicepremier i minister gospodarki – Janusz Piechociński, minister rolnictwa i rozwoju wsi – Marek Sawicki, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie – Andrzej Różycki oraz ambasadorowie Indonezji, Iraku i Włoch, a także przedstawiciel Palestyny.
Podczas oficjalnego otwarcia głos zabrał m.in. dyrektor OT ARR w Warszawie – Andrzej Różycki
W oficjalnym otwarciu uczestniczył wicepremier i minister gospodarki – Janusz Piechociński, minister rolnictwa i rozwoju wsi – Marek Sawicki oraz ambasadorowie kilku państw
Wicepremier i minister gospodarki – Janusz Piechociński podczas zwiedzania stoisk
Podczas Festiwalu można było zobaczyć, spróbować i kupić najróżniejsze chleby z Polski i różnych państw świata. Nie zabrakło także dodatków do przyrządzenia smacznych kanapek i dań z wykorzystaniem pieczywa – przede wszystkim wędlin. Część z nich była nawet wędzona na miejscu, dzięki wykorzystaniu przenośnej wędzarni. Na jednym ze stoisk można było także spróbować świeżo wypieczonego chleba z przenośnego pieca opalanego drewnem.
Na stoiskach można było spotkać bardzo różnorodne chleby
Festiwal bardzo licznie odwiedzały wycieczki szkolne
Podczas wszystkich dni Festiwalu funkcjonowało stoisko OT ARR w Warszawie, na którym zainteresowane osoby mogły uzyskać informacje i materiały na temat promocji żywności oraz innych mechanizmów administrowanych przez ARR.
Dyrektor OT ARR w Warszawie – Andrzej Różycki z Mirosławem Hermaszewskim na stoisku Agencji
Źródło
Agencja Rynku Rolnego
http://arr.gov.pl/